Politikk påvirker økonomien din

Politiske beslutninger er noe av det som påvirker økonomien din aller mest. Politikerne setter ikke renten og de bestemmer ikke lønnen din, men de bestemmer over skatter og avgifter, som jo har mye å si for hvor god økonomi du får.

Ikke bare negativt

Skatter og avgifter er selvsagt ikke bare negativt, for du får en del gode igjen for skatten du betaler. Men mange irriterer seg over bompenger og høy moms, eller avgifter som virker urettferdige. Ekstra urettferdig kan det føles når de som har mest betaler minst i skatt. Mange tenker på skatter og avgifter når de skal stemme, spesielt når det er snakk om et stortingsvalg. Lokalpolitikerne har mindre å si i slike saker, så der stemmer folk basert på andre ting.

Politikk og lån

Politikerne kan også påvirke hvor mye du får låne. Det er opprettet et gjeldsregister, som kan ha betydning når du skal låne penger. Enkelt sagt gir gjeldsregistrene informasjon til banken du søker om å låne penger fra. De kan se hvor mye du allerede har i gjeld, og dersom du har for høy gjeld i forhold til inntekten, kan du få avslag på en lånesøknad. Gjeldsregisteret registrerer bare usikret gjeld, altså kredittkort, forbrukslån og delbetaling. Har du god inntekt og kan betjene lånene, er det ikke noe problem. Da kan du faktisk låne penger på dagen når det dukker opp uforutsette utgifter. Sammenlign gjerne lånetilbyderne for å sjekke hvem som har de beste rentene og vilkårene.

Alt blir dyrere

Nå som alt blir dyrere er det mange som skylder på politikerne. Men det meste av prisøkningen nå skyldes faktorer som politikerne ikke har kontroll over. Verden har ennå ikke kommet over pandemien, og det er utfordringer i forhold til produksjon og transport av varer. I tillegg kommer krig i Ukraina og sanksjoner med i bildet, og forstyrrer flyten av varer. Tørke og dårlige avlinger i flere land spiller også inn, spesielt på matprisene. Mange opplever at de ikke lenger får endene til å møtes. For noen går det greit, og de klarer å betjene lånene, men for de som har minst, kan det bli vanskeligere å få låne penger framover. Det er likevel verdt å søke om lån. En søknad betyr ikke at du trenger å takke ja til lånetilbudene som finnes. Du må alltid vurdere egen økonomi og sjekke at du klarer å nedbetale lånet. Men noen ganger går ting i stykker, for eksempel en vaskemaskin eller en bil, og da er det ikke alltid mulig å spare opp penger til reparasjon eller ny vaskemaskin. Med et lån kan du kjøpe det du trenger raskt, og heller spare senere for å nedbetale lånet. Et lån kan altså være en god hjelp når det oppstår uventede situasjoner.

notable