Følg Stortingsvalget 2021 på mobilen

Vi nærmer oss med stormskritt det viktige valget i 2021 som vil fortelle oss om Erna Solberg fortsetter som statsminister eller om hennes regjering vil bli erstattet av en rødgrønn koalisjon. I tiden som kommer vil det bli stadig viktigere å få med seg de viktigste nyhetene og debattene, og heldigvis er det nå enklere enn noen gang før å følge med – alt man trenger er mobilen.

Med mobilen kan man lese nyheter på nett, og til og med få med seg Dagsnytt 18, Debatten, og etter hvert også partilederdebatten på NRK. Hvis man er glødende opptatt av politikk, vil man da trenge et godt batteri i mobilen. Dersom batteriet begynner å bli litt gammelt, kan det være lurt å få tak i et helt nytt samsung batteri som naturligvis varer mye lenger før det blir utladet. Da slipper du å gå glipp av noe i innspurten mot valget.

Valget 2021

I Norge avvikles stortingsvalg en gang hvert fjerde år, og det skjer alltid i september. Stortingets 169 medlemmer velges inn fra 19 valgdistrikt, som tilsvarer de 19 gamle fylkene før de senere års sammenslåinger. Et av det store stridsspørsmålene er nettopp om noen av disse sammenslåingene skal oppheves, særlig gjelder det de nye fylkene Viken og Troms og Finnmark, der det har vært stor motstand mot nyordningen. Partier som Senterpartiet, som har fått markert høyere oppslutning på grunn av regjeringens sentraliseringspolitikk, vil nok legge vekt på å få til noen slike endringer dersom de kommer i posisjon.

Selv om mange i Norge tror at representasjon på Stortinget bare reflekterer befolkningstallet, er det faktisk sånn at det er en kombinasjon av folketall og areal som bestemmer hvor mange representanter et valgdistrikt får. Det er imidlertid ikke bare resultatene i valgdistriktene som er av betydning, for i tillegg til de 150 distriktsrepresentantene kommer også 19 utjevningsmandater som tilfaller partier som gjør det bra nasjonalt uten å få så stor uttelling i distriktene. Det springende punktet her er at man må få minst 4 prosent av stemmene (den såkalte sperregrensen) for å få slike utjevningsmandater. Siden det nå er en hel rekke med partier som ligger og vaker rundt sperregrensen i oppslutning – som regjeringspartiene KrF og Venstre, og opposisjonspartiene Rødt og MDG – er valget enda mer uforutsigbar enn vanlig.

Hvordan følge med på mobilen

Det har blitt enda enklere enn før å følge med på politiske nyheter ved for eksempel å laste ned appene til de store nettavisene. Husk imidlertid at en del av sakene vil kreve at du har abonnement. Unntaket her er NRK; du kan få tilgang til alle deres sendinger på mobilen uten å betale for det. Det er fordi det er skattebetalerne som finansierer driften til NRK. Husk bare å ha et godt batteri i mobilen så du får med deg alt det siste om Erna, Jonas, og Trygve!

notable