Forrige regjerings brutte løfter

Det hjelper lite å gråte over snøen som falt i fjor, men det kan allikevel være greit med en liten oppsummering en gang iblant, for å se hva politikerne våre faktisk har utrettet. Det var knyttet mye spenning til resultatet etter forrige Stortingsvalg, da den rødgrønne regjeringen falt etter mange lange år. Nordmenn var overbeviste om at de kunne se en ny, borgerlig framtid i møte, med lave skatter og større friheter til individet. Løftene var mange, men det var ikke alle som ble gjennomført etter de fire første årene med mindretallsregjering. Vi tar en titt på noen av løftene som ikke ble oppfylt under siste stortingsperiode:

 

  • Høyre hadde først et løfte om å senke egenkapitalkravet ved inngåelse av boliglån. Høye boligpriser de siste årene har gjort det stadig vanskeligere for unge å komme seg inn på boligmarkedet, og egenkapitalkravet er den aller viktigste av disse. FrP gikk så langt som å si at de vil fjerne kravet helt, selv om dette er bredt ansett som ganske risikabelt. Bankene er villige til å senke kravet, men i regjeringsplattformen ble dette altså ikke endret.
  • Samarbeidspartiene Høyre, Frp, Krf og Venstre hadde stor enighet rundt å opprette et forskningsfond på svimlende 100 milliarder kroner for å fremme forskning i Norge. Venstre er et parti som alltid har ment at forskning fortjener en fast post på statsbudsjettet, men selv om de alle var enige, ble det altså ikke noe av.
  • Norge er et land som opplever en babyboom, og barnehageplasser er en hjertesak for mange velgere, særlig barnefamilier. Høyre er ikke et parti som historisk sett er kjent å for å tale barnehagenes sak, en sak venstresiden har følt eierskap til i flere tiår. Allikevel lovet partiet flere barnehageopptak, til stor glede for barnefamiliene. I siste liten ble tiltaket med to opptak i året reversert i siste liten.
  • Den blå regjeringen var klare på at de ville innføre litt mer kustus i skolen, og med dette skulle egentlig karakterer innføres allerede på femte trinn i grunnskolen. Det ble med snakket, for da regjeringsplattformen sto klar var ikke temaet omtalt.
  • En kontroversiell sak rundt forrige valg var reservasjonsretten mot abort. Dette er et forslag Høyre lovet å stemme ned, siden oppfatningen var at dette var å begrense kvinners rettigheter. Det som snudde partiet i saken, var samarbeidsavtalen de hadde med KrF, som hadde reservasjonsrett for norske leger som en av sine viktigste saker.
notable